Vesti

Hiljade evra koje bacamo – Uticaj Stila Vožnje na Potrošnju Goriva

Na šestoj regionalnoj konferenciji, pod nazivom „Ka Održivom Transportu“, održanoj na Zlatiboru, pred brojnim domacim kao i inostranim gostima predstavljen je naš uredjaj Fleetomatic.

Na pomenutoj konferenciji, svoju studiju o „Uticaju stila vožnje na energetsku efikasnost vozila u drumskom transportu“, održao je  dr. Davor Vujanović, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. On je istakao važnost uticaja prilagođenog stila vožnje, odnosno probleme koje donosi agresivan stil vožnje:

Na osnovu sprovedenih istraživanja ustanovljeno je da umeren stil upravljanja putničkim vozilom može da smanji specifičnu potrošnju goriva za oko 20% u odnosu na agresivan stil upravljanja na istoj deonici i pri istim uslovima saobraćaja.

Ključni parametri upravljanja vozilom koji dovoljno precizno prikazuju stil vožnje vozača, a koji utiču na potrošnju goriva su sledeći:

  • broj obrtaja motora (u br. /min.),
  • pritisak papučice gasa (u %),
  • ubrzanje, odnosno usporenje vozila (u m/s 2 )

Za merenje vrednosti definisanih parametara koji ukazuju na stil upravljanja vozilom, kao i očitavanje podataka  prof. dr. Davor Vujanović koristio je uređaj naše firme – „FLEETOMATIC“ koji se na vozilo povezuje preko OBDII priključka.

Fleetomatic, nakon povezivanja na OBDII priključak tokom rada vozila očitava sa glavnog računara za kontrolu motora (ECU-Engine Control Unit) trenutne vrednosti broja obrtaja motora, pritisk papučice gasa i ubrzanja. Očitavanje vrednosti navedenih parametara vrši se sa periodičnošću od jedne sekunde. Očitane vrednosti parametara se putem „Bluetooth“ veze prenose na razvijenu aplikaciju za memorisanje podataka na mobilnom telefonu u vozilu.

Ideja korišćenja Fleetomatic uređaja je u tome da poslodavac na lak, brzi i jednostavan način ima uvid u stil vožnje svojih zaposlenih, a samim tim i mogućnost da ih koriguje kako bi ostvario značajne novčane uštede.

Prikaz voznog parka kompanije „Delmax“ d.o.o. u kojoj je primenom Fleetomatic uređaja obavljeno istraživanje

Broj kombi vozilaUdeo kombi vozila u voznom parku (%)Prosečna starost kombi vozila (god.)Ukupan godišnji pređeni put kombi vozila (km)
3472,345,852 054 448

Prikaz očekivanih ušteda u potrošnji goriva u posmatranoj kompaniji

ScenarioBroj kombi vozila sa
pasivnim vozačima
Očekivana godišnja ušteda (litri)Ušteda novca (litri * cena 1l goriva)
0% vozila sa
pasivnim vozačima
000
50% vozila sa
pasivnim vozačima
1712 738 l16 192 eur
70% vozila sa
pasivnim vozačima
2417 833 l22 670 eur
100% vozila sa
pasivnim vozačima
3425 475 l32 383 eur
Kao cena goriva uzeta je prosečna vrednost od 1,27 eur (150 dinara) po litru goriva.

Naučni rad kao i istraživanje prof. dr. Davora Vujanovića podržano je od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.

Uticaj stila vožnje na energetsku efikasnost vozila u drumskom transportu

Kompletan rad prof. dr. Davora Vujanovića

No comments
Uros DimitrijevicHiljade evra koje bacamo – Uticaj Stila Vožnje na Potrošnju Goriva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *