HILJADE EVRA KOJE BACAMO – UTICAJ STILA VOŽNJE NA POTROŠNJU GORIVA

Na šestoj regionalnoj konferenciji, pod nazivom „Ka Održivom Transportu“, održanoj na Zlatiboru, pred brojnim domacim kao i inostranim gostima predstavljen je naš uredjaj Fleetomatic.

Na pomenutoj konferenciji, svoju studiju o „Uticaju stila vožnje na energetsku efikasnost vozila u drumskom transportu“, održao je  dr. Davor Vujanović, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. On je istakao važnost uticaja prilagođenog stila vožnje, odnosno probleme koje donosi agresivan stil vožnje:

Na osnovu sprovedenih istraživanja ustanovljeno je da umeren stil upravljanja putničkim vozilom može da smanji specifičnu potrošnju goriva za oko 20% u odnosu na agresivan stil upravljanja na istoj deonici i pri istim uslovima saobraćaja.

Ključni parametri upravljanja vozilom koji dovoljno precizno prikazuju stil vožnje vozača, a koji utiču na potrošnju goriva su sledeći:

  • broj obrtaja motora (u br. /min.),
  • pritisak papučice gasa (u %),
  • ubrzanje, odnosno usporenje vozila (u m/s 2 )

Za merenje vrednosti definisanih parametara koji ukazuju na stil upravljanja vozilom, kao i očitavanje podataka  prof. dr. Davor Vujanović koristio je uređaj naše firme – „FLEETOMATIC“ koji se na vozilo povezuje preko OBDII priključka.

Fleetomatic, nakon povezivanja na OBDII priključak tokom rada vozila očitava sa glavnog računara za kontrolu motora (ECU-Engine Control Unit) trenutne vrednosti broja obrtaja motora, pritisk papučice gasa i ubrzanja. Očitavanje vrednosti navedenih parametara vrši se sa periodičnošću od jedne sekunde. Očitane vrednosti parametara se putem „Bluetooth“ veze prenose na razvijenu aplikaciju za memorisanje podataka na mobilnom telefonu u vozilu.

Ideja korišćenja Fleetomatic uređaja je u tome da poslodavac na lak, brzi i jednostavan način ima uvid u stil vožnje svojih zaposlenih, a samim tim i mogućnost da ih koriguje kako bi ostvario značajne novčane uštede.

PRIKAZ VOZNOG PARKA KOMPANIJE „DELMAX“ D.O.O. U KOJOJ JE PRIMENOM FLEETOMATIC UREĐAJA OBAVLJENO ISTRAŽIVANJE

PRIKAZ OČEKIVANIH UŠTEDA U POTROŠNJI GORIVA U POSMATRANOJ KOMPANIJI

Kao cena goriva uzeta je prosečna vrednost od 1,27 eur (150 dinara) po litru goriva.

Naučni rad kao i istraživanje prof. dr. Davora Vujanovića podržano je od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.

Uticaj stila vožnje na energetsku efikasnost vozila u drumskom transportu

Kompletan rad prof. dr. Davora Vujanovića

Ovaj sajt koristi 'kolačiće'. Pregledajte našu Politiku privatnosti i ako se slažete samo potvrdite klikom na dugme PRIHVATI.

Грешка: Образац за контакт није пронађена.